duurzame schoonmaakmiddelen

Zelfgemaakte natuurlijke schoonmaakproducten

Heb jij ook last van je ogen na het schoonmaken van de badkamer met chloor? Schoonmaakproducten bevatten vaak veel schadelijke, chemische stoffen die niet alleen slecht zijn voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid. In veel huizen worden deze chemische middelen gebruikt om de ruimtes waar men leeft schoon te maken. Dit is eigenlijk vreemd, want je kunt gemakkelijk zelf je schoonmaakmiddelen maken met natuurlijke middelen. Deze zijn niet schadelijk voor het milieu of je eigen gezondheid. Bovendien zijn deze zelfgemaakte middelen minder duur.

Onderschat niet het effect van chemische middelen op het riool, het milieu (de natuur) en de kwaliteit van het drinkwater. Dit veroorzaken we letterlijk zelf, door hetgeen wat we door de gootsteen spoelen.

Ik geef je hier graag veilige, alternatieve schoonmaakmiddelen voor thuis. Op deze manier kun je je eigen schoonmaakmiddelen maken met behulp van natuurlijk ingrediënten. Hierdoor kun je het gebruik van giftige stoffen in je huis minimaliseren en zelfs verwijderen.

De adviezen zijn niet gegarandeerd 100% veilig of effectief. Test het zelfgemaakte schoonmaakmiddel eerst op een klein, verborgen stukje. Wees altijd voorzichtig met de schoonmaakmiddelen en houd ze buiten het bereik van kinderen. Zorg er ook voor dat je ze goed etiketteert.

Natuurlijke huisgemaakte allesreiniger

Meng: ½ kop azijn, ¼ kop zuiveringszout en 2 liter water. Dit middel kun je overal voor gebruiken, met name voor de badkamer. Je kunt er ook citroensap aan toevoegen voor een frisse geur.

Een ander goed alternatief zijn natuurlijke vezeldoekjes. Deze doekjes verwijderen oppervlakkig vuil gemakkelijk. Een doek van goede kwaliteit kan jaren meegaan en is wasbaar.

Een natuurlijke luchtverfrisser

De luchtverfrissers die je koopt in de supermarkt maskeren de geuren, maar vullen ook je neusholtes met een onwenselijke geur waardoor je geen zin meer hebt om te ruiken. Natuurlijke luchtverfrissingsmiddelen absorberen en verwijderen juist de luchtjes. Er zijn verschillende natuurlijke mogelijkheden. Lees bijvoorbeeld deze natuurlijke luchtverfrisser blog.luchtverfrisser

 • Meng zuiveringszout of azijn met citroensap en zet het in kommetjes verspreid door het huis.
 • Kamerplanten helpen bij het verminderen van geurtjes in het huis. Sommigen zijn bovendien in staat om giftige stoffen te verwijderen.
 • Voorkom geuren van het koken door 1 eetlepel azijn in 1 kop water te laten koken op het fornuis. Geuren van vis of ui kunnen ook met azijn worden verwijderd.
 • Houd koffiedik op het aanrecht staan.
 • Vermaal een schijfje citroen om de geuren uit de afvalbak op te frissen.
 • Kook water met kaneel of andere specerijen op het fornuis.
 • Plaats kommen met geurige gedroogde kruiden en bloemen in de kamer.

Badkamer schimmelverwijderaar

Schimmel in de badkamer is een veelvoorkomend probleem. Schimmel kan bovendien serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken. Je kunt schimmel gemakkelijk op een natuurlijke manier verwijderen. Meng hiervoor een deel waterstofperoxide (3%) met twee delen water in een spuitfles. Spuit het middel op de schimmel. Wacht vervolgens tenminste een uur en spoel het af.

Tapijt verfrisser

Combineer 10-20 druppels van je favoriete essentiële olie met een kopjezuiveringszout en strooi dit middeltje royaal over je tapijt. Laat enkele uren zitten voordat je het eruit stofzuigt.

Tapijt vlekken verwijderaar

Meng twee gelijke delen van witte azijn en water met elkaar in een spuitfles. huis schoonmaken

Spuit direct op de vlek. Laat het een paar minuten intrekken en maak het schoon met een borstel of spons met warm zeepsop. Voor verse vetvlekken: strooi maïszetmeel op de plek en wacht 15 – 30 minuten voordat je het eruit stofzuigt. Voor een tapijtreiniger voor het zware werk: meng 1/4 kop zout, 1/4 kop borax en 1/4 kop azijn. Wrijf in het tapijt en laat het een paar uur zitten. Stofzuig het tapijt daarna.

Citroenen zijn een perfect ingrediënt om je huis fris te houden.

 1. Wrijf een schijfje citroen over een snijblok om bacteriën te verminderen.
 2. Gooi een halve citroen in je vuilnis om het fris te laten ruiken.
 3. Gebruik citroensap in het schoonmaakmiddel om verkleurd keukengerei te reinigen.
 4. Verwijder krassen op meubels of marmeren tafelbladen.

Reiniger voor keramische of glazen kookplaten

Het dagelijks reinigen van de (elektrische) kookplaat kan eenvoudig worden uitgevoerd met een mengsel van zeep en water of azijnspray. Om vastzittend voedsel te verwijderen, bevochtig je het gebied met warm zeepwater en strooi je er zuiveringszout over. Dek het af met een vochtige handdoek en laat een half uur staan. Veeg vervolgens af met een schone, vochtige doek. Gebruik een siliconenspatel om voedsel losser te maken. Zorg ervoor dat je alle resten verwijdert, want anders koekt het aan.

Snijplankreiniger

In een houten snijplank kunnen geurtjes en restjes blijven zitten. Deze kun je effectief verwijderen met een natuurlijk middel. Wrijf een schijfje citroen over de houten snijplank om het oppervlak te desinfecteren. Voor hardnekkige vlekken knijp je wat van het citroensap over de plank en laat je het 10 minuten intrekken. Vervolgens veeg je het af.

Vlekkenverwijderaar uit kleding

Verschillende soorten vlekken reageren beter op verschillende soorten vlekken uit kledingvlekkenverwijderaars. Pure azijn kan worden gebruikt voor veel voedselvlekken, maar ook voor zweet en ingetrokken vlekken. Spuit de vlek gewoon grondig in voor het wassen. Een 1: 1 oplossing van water en waterstofperoxide kan worden gebruikt om vlekken van gras en vele voedselvlekken te weken.

Koffie- en theevlekken

Verwijder vlekken van koffie of thee door azijn op een spons aan te brengen en de vlekken van de kleding af ​​te vegen. Om een ​​waterkoker, ketel of een koffiezetapparaat te reinigen, voeg je 2 kopjes water en 1/4 kop azijn toe. Breng dit aan de kook en laat het afkoelen. Veeg de vlekken af met een schone doek en spoel het apparaat grondig met water.

Afwasmiddel

De fosfaten in afwasmiddelen voeden algen, die zuurstof wegnemen in het water. Fosfaatvrije wasmiddelen uit de supermarkt zijn op zich niet schadelijk. Een alternatief is om vloeibare zeep te gebruiken. Voeg 2 of 3 eetlepels azijn toe aan het warme zeepwater voor de zware afwasklussen. Of gebruik een natuurlijke zeep op basis van citrusvruchten. Deze alternatieven schaden het milieu aanzienlijk minder.

Afvoer schoonmaker

Heb je een verstopte of stinkende afvoer? Voor het reinigen van een licht verstopte afvoer, meng 1/2 kop zout met 2 liter water. Verwarm het middel (maar breng niet aan de kook) en giet het in de afvoer. Voor een sterkere reiniging giet je ongeveer 1/2 kopje zuiveringszout in de afvoer en vervolgens 1/2 kopje azijn. De resulterende chemische reactie kan vetzuren afbreken tot zeep en glycerine, waardoor de verstopping in de afvoer kan wegspoelen. Giet na 15 minuten kokend water in de afvoer om de restjes te verwijderen.

Wees voorzichtig met mengsels en heet water bij niet-metalen afvoeren. Gebruik deze methode niet na het proberen van een commerciële afvoerontstopper – de azijn kan reageren met de chemische ingrediënten van de afvoerontstopper en gevaarlijke dampen creëren.