duurzaamheid thuis

Duurzame apparaten voor thuis

Een gemiddeld huishouden veroorzaakt meer vervuiling dan een gemiddelde auto. Dit komt doordat een groot deel van de energie die we thuis verbruiken afkomstig is van vervuilende energiecentrales, zoals kolencentrales. Deze centrales verbranden fossiele brandstof om elektriciteit te winnen. Dit veroorzaakt natuurlijk enorme luchtvervuiling in ons land, draagt bij aan smog en zure regen en is een belangrijke veroorzaker van het broeikaseffect. Een beter milieu begint dus bij het gebruiken van groene energie. Daar blijft het niet bij. Er zijn namelijk ook verschillende manieren waarop je energie kan besparen. Hier hoef je weinig voor te doen. Je moet met name de juiste keuzes maken.

Energie besparen bespaart ook geld. Door apparaten te gebruiken die efficiënt energie gebruiken, kun je jaarlijks vele honderden euro’s aan energiekosten besparen. Ook kun je je apparaten efficiënter gebruiken en de levensduur van je apparaten verlengen door slim gebruik.

Hoe kun je energiezuinige apparaten kopen?

Een goed begin is ervoor te kiezen om energiezuinige apparaten aan te schaffen.led lampje Dit betekent niet dat je alle niet-zuinige apparaten meteen dient te vervangen. De productie van nieuwe apparaten is namelijk ook vervuilend voor het milieu. Nee, wanneer een apparaat aan vervanging toe is kun je deze het beste vervangen met de meest zuinige oplossing.

Aan de buitenkant zie je vaak geen verschil, maar de verschillen in efficientie en energieverbruik zijn vaak groot. Hoe energiezuiniger het apparaat, hoe minder het kost om het apparaat te gebruiken. Bij een apparaat dat je niet veel gebruikt, lijkt dit wellicht niet veel uit te maken. Zoals bijvoorbeeld bij een mixer of keukenmachine. Een koelkast, wasmachine, afwasmachine of kookplaat gebruik je echter redelijk veel. Een energiezuinig apparaat kan je dan honderden euro’s per jaar aan energieverbruik besparen.

De volgende stappen kunnen je helpen bij het winkelen voor energiezuinige apparaten.

 • Selecteer de juiste maat en stijl. De maat dient te passen in de ruimte in je huis. Ga niet voor groot, groter, groots. Kies voor de afmeting die bij jouw past. Hoe groter de koelkast, oven, diepvries of wasmachine, hoe meer energie het apparaat nodig heeft. Wanneer dit niet nodig is, hou het dan klein en compact.
 • Neem zowel de aanschafprijs als de kosten voor het geschatte energieverbruik in overweging bij de keuze van het merk en het model. Duurdere apparaten die energiezuiniger zijn, zijn uiteindelijk wellicht goedkoper dan goedkopere apparaten.
 • Informeer naar aanbiedingen of subsidies voor energiezuinige apparaten. Deze stimuleringsprogramma’s worden vaak aangeboden om kopers te stimuleren om duurzame apparaten aan te schaffen. Informeer hierover bij uw gemeente. Denk bijvoorbeeld aan subsidies voor isolatie, zonnepanelen, wateropvang, enzovoort.
 • Lees het etiket op het apparaat goed. Welke energielabel heeft het apparaat? Kies bij voorkeur voor het energielabel A+. De technologie is alsmaar in ontwikkeling. Er komen steeds weer apparaten op de markt die nog energievriendelijker zijn.
 • Stap af van gas. Ga je je oven of gasfornuis vervangen? Kies dan voor elektrisch. Er is een ontwikkeling gaande in Nederland dat huishoudens gasloos moeten worden en energiezuiniger. Dit is veel milieuvriendelijke, met name wanneer er groene energie wordt gebruikt.

Welke apparaten in het huis kun je gemakkelijk verduurzamen?

Er zijn een aantal apparaten in het huis die erg veel elektriciteit verbruiken. Hier valt dus veel te winnen. Welke apparaten zijn dit eigenlijk?

 1. Koelkast

De koelkast is een van de grootste energieverbruikers in de meeste huishoudens. Hij staat constant aan en moet steeds koelen. Er zijn enkele manieren om de efficiëntie van de koelkast eenvoudig te verbeteren.

 • Pas de temperatuur aan het seizoen aan. De temperatuurknop mag in de zomer hoger staan dan in de winter.
 • Zorg ervoor dat je koelkast en diepvries niet te groot is. Dan wordt er veel energie verbruikt om een ruimte te koelen die niet wordt gebruikt.
 • Zorg ervoor dat je vriesvak niet dichtvriest. Dan wordt er meer energie verbruikt. Wanneer er toch een dik pak ijs in de vriezer ligt, ontdooi de vriezer dan.
 • Wacht totdat het eten is afgekoeld voordat je het in de vriezer legt.
 • Houd de koelkast schoon, met name de ventilatie achterin de koelkast. Dit verhoogt de efficiëntie.
 • Controleer of het rubber in de deur goed is en goed sluit. Controleer hierbij of er geen voedsel tussen zit die de sluiting vermindert.
 • Plaats de koelkast niet in de zon of in de buurt van een verwarming. Dan moet de koelkast namelijk meer moeite doen om te koelen.
 • Een energiezuinige koelkast heeft een ontzettend groot effect op je energieverbruik, omdat de koelkast een grootverbruiker is.
 1. Fornuis

Natuurlijk zal je in een duurzaam huishouden kiezen voor een elektrisch fornuis. duurzame keukenOok bij het fornuis kunnen een aantal tips je helpen om energiezuinig het fornuis te gebruiken.

 • Gebruik het pitje die overeenkomt met de grote van de pan. Warmte gaat verloren en energie wordt verspild als de pit groter is dan de pan.
 • Gebruik deksels op pannen, zodat je op een lagere stand kunt koken.
 • Voorverwarmen is ouderwets en niet meer nodig. Ovens verwarmen tegenwoordig redelijk snel. Bovendien gaat er veel energie en warmte verloren aan voorverwarmen. Plaats het eten in de oven en verwarm dan pas de oven.
 • Kook de gerechten niet langer dan nodig. Wanneer het klaar is, zet dan het vuur uit en houd de deksel op de pan. Dan blijft het eten nog lange tijd goed warm.
 • Zorg ervoor dat de oven goed sluit.
 • Zet de oven enkele minuten voordat het gerecht klaar is al uit. De rest warmte heeft ook een effect.
 • De meest energiezuinige manier van koken zijn de zonne-ovens, waarover je hier meer leest.
 1. Wasmachine en droger

Een wasmachine staat in bijna elk huishouden. Ze verbruiken echter ook veel water. Kies voor een zuinige wasmachine. Dat bespaart je veel water. Wanneer je een nieuwe wasmachine koopt, koop geen machine die te groot is, maar juist eentje die bij jouw gebruik past.

Heb je daadwerkelijk een droger nodig? Kleding droogt redelijk snel en mooier wanneer je het goed ophangt. Een droger gebruikt namelijk erg veel energie, terwijl het geen noodzakelijk apparaat is.

Kies voor tweedehands of refurbished

Voor een koelkast of andere energie-intensief apparaat zoals een wasmachine kan het schelen om de nieuwste versie te kopen. Deze zijn vaak veel zuiniger in energie. Een nieuwe of oude telefoon maakt niet heel veel uit qua energieverbruik. Kies daarom voor kleinere apparaten zoals laptops, tablets of telefoons voor refurbished. Benieuwd naar refurbished aanbieders?

En kies voor meubels bijvoorbeeld voor tweedehands of vintage meubels.