Blog

Alternatieven voor Marktplaats

Marktplaats is al lange tijd een bekende naam in Nederland als het gaat om online marktplaatsen voor tweedehands goederen. Het platform heeft ongetwijfeld zijn waarde bewezen als een handige plek om allerlei items te kopen en verkopen. Maar wist je dat er andere opwindende alternatieven zijn om te overwegen? Hier richten we ons op drie veelbelovende alternatieven: SecondFurn, Vinted en 123tweedehands.nl.

1. SecondFurn – Duurzaam Winkelen voor Woonartikelen

SecondFurn is de perfecte bestemming voor iedereen die op zoek is naar hoogwaardige tweedehands meubels en woonartikelen. Het platform legt de nadruk op duurzaamheid en kwaliteit. Alle items worden zorgvuldig gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze in uitstekende staat verkeren voordat ze worden aangeboden voor verkoop. Of je nu een vintage liefhebber bent of op zoek bent naar modern design, SecondFurn heeft een gevarieerde selectie om aan je wensen te voldoen. Bovendien kun je hier ook jouw eigen meubels verkopen en ze een tweede kans geven bij een nieuwe eigenaar.

Bezoek SecondFurn

2. Vinted – Voor Fashionista’s en Meer

Vinted is in korte tijd een van de favoriete online marktplaatsen geworden voor iedereen die geïnteresseerd is in modieuze kleding, schoenen en accessoires. Dit platform is een paradijs voor fashionista’s en biedt een breed scala aan tweedehands mode. Of je nu op zoek bent naar designerstukken, vintage vondsten of gewoon iets nieuws voor je garderobe, Vinted heeft het allemaal. Het is een geweldige plek om te kopen en verkopen, en het is ook heel gebruiksvriendelijk.

Bezoek Vinted

3. 123tweedehands.nl – Brede Selectie, Gemakkelijk Zoeken

123tweedehands.nl is een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een gevarieerde selectie van tweedehands goederen. Of je nu witgoed, elektronica of iets anders nodig hebt, je vindt het hier. De website biedt handige zoekfilters en categorieën, waardoor je gemakkelijk kunt vinden wat je zoekt. Bovendien biedt 123tweedehands.nl een veilige en betrouwbare omgeving om te kopen en verkopen.

Bezoek 123tweedehands.nl

Het is duidelijk dat er tal van alternatieven zijn voor Marktplaats, die elk hun eigen unieke kenmerken en specialiteiten hebben. Of je nu gefocust bent op woonartikelen, mode, of een breed scala aan tweedehands producten, deze platforms bieden een verscheidenheid aan keuzes. Overweeg je opties en ontdek welk alternatief het beste aansluit bij jouw behoeften en interesses. Het maakt niet uit welke je kiest, de wereld van tweedehands winkelen is levendig en vol verrassingen. Bekijk meer alternatieven voor marktplaats.


Deze alternatieve marktplaatsen bieden gebruikers de mogelijkheid om op zoek te gaan naar specifieke producten of hun eigen items te verkopen, terwijl ze de nadruk leggen op duurzaamheid, kwaliteit, mode en meer, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker.

3 tips voor een duurzaam inkoopbeleid

Steeds meer bedrijven hebben duurzaamheid hoog in het vaandel. Niet zo gek, want “duurzaam” lijkt de laatste tijd hoe langer hoe meer een modewoord te worden. Als je niet duurzaam bent, hoor je er niet meer bij. Dus doen bedrijven massaal hun best om te laten zien hoe groen en maatschappelijk verantwoord ze zijn.

Maar, duurzaamheid is niet iets dat je kunt inkopen met acties. Het zit ingebakken in het dna, in de bedrijfscultuur. Aan het einde van de keten een boom planten voor iedere 100 verkopen is leuk, maar als er op andere plaatsen in de productie massaal vervuild wordt, prikt het publiek daar op den duur echt doorheen. Dat betekent dat op alle punten in die keten duurzaam gedacht moet worden. Vanaf de eerste schakel.

Ik had het net natuurlijk niet voor niets over het inkopen van duurzaamheid. Duurzaamheid kun je niet inkopen, maar je kunt natuurlijk wel duurzaam en maatschappelijk verantwoord inkopen. Daarom vind je hieronder 3 tips voor een duurzaam inkoopbeleid.

1. Vergeet de reis niet

We weten allemaal dat reizen – of je dat nu doet met de auto, het vliegtuig of per boot – een grote impact heeft op het milieu. Wanneer je verantwoordelijk bent voor de inkoop van de zakelijke reizen van jouw bedrijf, kun je daarmee dus een grote invloed hebben op de duurzaamheid van jullie kantoor. 

Je hoeft echt niet meteen een vloot tesla’s aan te slepen voor alle collega’s. Denk eens buiten de box. Steps voor volwassenen worden steeds populairder. Stel er een paar beschikbaar om het mensen gemakkelijker te maken zich van huis naar treinstation, en van station naar kantoor te bewegen.

Werk je bij het soort bedrijf waar reizen ook betekent dat er geregeld collega’s het vliegtuig in moeten? Ook daar zijn vaak genoeg alternatieven, waar vaak uit een soort vastgeroeste gewoonte om te vliegen nog geen gebruik van wordt gemaakt. Neem een voorbeeld aan Ajax, die er een hele vertoning van maakten dat ze met de trein naar Frankrijk gingen voor een Champions League duel. Zo’n opoffering was dat niet: waarschijnlijk hebben ze een veel relaxtere reis gehad dan wanneer ze het vliegtuig hadden gepakt. 

Is vliegen echt niet te vermijden? Dan kun je het beste de vliegtickets boeken via FlyGRN. Een deel van de omzet die deze ticketvergelijker normaal maakt op het ticket, wordt dan gebruikt om (een deel van) de uitstoot van de reis te compenseren door het planten van bomen.

2. Compenseer wat je niet kunt voorkomen

Voorkomen is, ook als het om CO2 gaat, beter dan genezen. Hoe minder CO2 er de atmosfeer in wordt gepompt, hoe beter.

Maar soms is het nu eenmaal niet te voorkomen dat je onderneming uitstoot veroorzaakt. Zonder reizen, inkoop van grondstoffen of de processen op kantoor zijn er immers ook geen inkomsten. En het is natuurlijk niet de bedoeling dat je werkgever failliet gaat aan jouw pogingen het bedrijfsproces te verduurzamen.


Om nog maar te zwijgen over het feit dat je als afdeling procurement waarschijnlijk snel je baan kwijt bent als er maar gewoon helemaal niet meer wordt ingekocht.

Voorkomen is weliswaar beter dan genezen, maar genezen is natuurlijk beter dan niets. Wees dus in de eerste plaats kritisch over de noodzaak van een inkoop, maar zoek tegelijkertijd naar manieren om de aankopen die je doet CO2 neutraal te maken. Daar zijn tegenwoordig al meerdere innovatieve oplossingen voor. Bijvoorbeeld TreeClicks, waarmee een deel van je aankoopbedrag wordt besteed aan de aanplant van bomen. Die bomen leggen vervolgens een deel van de CO2 uitstoot die jouw aankoop veroorzaakte, weer vast.

3. Maatschappelijk verantwoord inkopen begint bij lokaal

Terugkomend op punt 1: niet alleen mensen worden vervoerd. Dat geldt net zo goed voor producten.

Wat denk je dat vervuilender is? Een tomaat van een Nederlandse kweker, of een uit Spanje? En dan hebben we het niet over de manier van telen, maar puur over welk van die twee tomaten het slechtst is voor het milieu, wanneer je hem hier in Nederland koopt.

Precies, de tomaat waar ook een flinke hoeveelheid benzine of kerosine voor nodig is geweest om hem hier te krijgen. Handig om te weten voor het inkopen van de bedrijfslunch.

Maar hetzelfde geldt natuurlijk voor je kantoormeubilair, elektronica en noem maar op. Investeer wat tijd om lokale aanbieders te vinden voor je belangrijkste productstromen. Vaak is het met iemand waar je eenvoudig even langs kunt (op de fiets natuurlijk!) gemakkelijker om een goede klantrelatie op te bouwen dan met een producent in China. 

Een mooi voorbeeld is deze aanbieder van Bach bloesems, die nog een stapje verder ging en een eigen kruidentuin begon om het kweken van de gebruikte bloemen en planten helemaal in eigen hand te hebben. Ook werken ze veel samen met andere lokale (bio)kwekers en welzijns winkeltjes. Straal uit wat je wilt zijn, dan vind je ook gemakkelijker gelijkgestemden die je verder kunnen helpen! Meer duurzame tips vind je op Kies Groener.

7 manieren om je huis van stroom te voorzien met hernieuwbare energie

Tenzij je erg rijk bent, zoek je waarschijnlijk regelmatig naar manieren om geld te besparen. Een van de beste manier om tegenwoordig elke maand te besparen, is door over te stappen op hernieuwbare energiebronnen. Dus geen energie van de energiecentrale, maar juist zelf energie opwekken.

Naast eenvoudige tips om je huis duurzamer te maken, hierbij 7 manieren om je huis te voorzien van groene stroom.

Stap thuis af van stroom, bespaar geld en help het milieu

Door zelf met hernieuwbare energiebronnen je huis te voorzien van energie, kan je je energierekening gemakkelijk verlagen of zelfs helemaal geen energierekening meer krijgen. Het vergt slechts een investering om nu en in de toekomst minder afhankelijk te zijn van anderen voor je energie. Bovendien zijn er tegenwoordig verschillende manieren om subsidies te krijgen of een belastingvoordeel te ontvangen wanneer je hernieuwde energiebronnen installeert. Graag deel ik 7 manieren waarmee jij je huis van duurzame energie kunt voorzien.

Zonnepanelen

Dit is in Nederland de meest gebruikt en de meest voor de hand liggende zonne-energie thuismethode om groene stroom zelf op te wekken. Zonnepanelen liggen meestal op het dak van een huis of schuur, maar je kunt ze ook in je tuin installeren. Afhankelijk van het energieverbruik van je huishouden, zou een paar vierkante meter aan zonnepanelen genoeg zijn om je huis te voorzien van stroom.

Een zwakte van zonnepanelen is natuurlijk dat er alleen stroom wordt opgewekt wanneer de zon erop staat. Wanneer je toch stroom nodig hebt terwijl er niet genoeg zon is, kun je stroom van het elektriciteitsnet afnemen. Je kunt dan natuurlijk ook kiezen voor een tweede vorm van duurzame energie opwekken, om tijdens momenten van weinig zon je energie uit een andere duurzame bron op te wekken.

Er zijn steeds weer nieuwe ontwikkelingen in het opwekken van duurzame energie. Men praat bijvoorbeeld over fietspaden en wegen die tegelijkertijd zonne-energie opwekken. Maar er zijn ook dakpannen in ontwikkeling die tegelijkertijd zonne-energie zouden kunnen opwekken.

Windmolens

Over het algemeen worden windmolens geplaatst in windmolenparken of in windenergie voor thuisgebieden waar er weinig mensen in de buurt van de windmolen wonen. In Nederland zijn er bijvoorbeeld windmolenparken in de Noordzee en de Waddenzee. Dit voorkomt dat er sprake is van horizonvervuiling of geluidsoverlast door windmolens. Windmolens zijn erg hoog, waardoor ze erg zichtbaar zijn op een lange afstand. Niet iedereen kan dit waarderen. Ook kunnen de wieken veel geluid maken, wat overlast kan geven voor omwonenden.

Toch geeft windenergie veel meer voordelen. Windenergie is namelijk stabieler dan zonne-energie. Daardoor kan een windmolen eenvoudig in het grootste deel van je energiebehoefte voorzien. Windmolens kunnen in verschillende maten worden gekocht en worden geplaatst op je terrein.

Zonne-oven

Misschien ben je er nog niet klaar voor om je gehele huis te voorzien van groene energie. Een zonne-oven kan een goed alternatief zijn. In een zonne-oven kan je je voedsel passief opwarmen met behulp van zonne-energie. Dit is ook een goede oplossing voor het duurzaam koken op vakantie. Of wanneer er een stroomstoring is.

Waterkracht

In Nederland zal dit niet snel werken. Toch is het op wereldniveau een belangrijke manier van het opwekken van duurzame energie. Bij waterkracht als energiebron wordt de kracht van het water omgezet in energie. Dit gebeurt door middel van turbines die in een waterkrachtcentrale in een rivier worden geplaatst.

In Nederland komt deze manier van energie opwekken eigenlijk niet voor. We hebben wel veel rivieren, maar niet de ruimte om waterkrachtcentrales in de rivieren te bouwen. Daarnaast zijn de rivieren in Nederland een belangrijke transportroute voor schepen. Op wereldniveau is groene energie uit waterkracht een van de grootste vormen van het opwekken van groene energie. In Noorwegen, bijvoorbeeld, voorzien waterkrachtcentrales bijna het gehele land van groene energie.

De voordelen van waterkracht zijn enorm. Hydro-energie is zeer stabiel en altijd aanwezig. De centrale zal dus altijd uit dezelfde kracht kunnen putten voor het opwekken van energie.

Zonneboiler

Naast zonne-energie door middel van zonnepanelen, kun je de kracht van de zon ook op een andere manier gebruiken in je huis, namelijk door middel van zonneboilers.

Zonneboilers gebruiken de zon om een bepaalde hoeveelheid water op te warmen. Dit opgewarmde water kan vervolgens door de radiotoren stromen of uit de kranen in je huis stromen, zoals wastafels, in de keuken, de douche en in bad. Daardoor voorzie je je huis van warm water dat niet is opgewarmd door een boiler die op gas werkt, maar dat is opgewarmd door de zon.

Er zijn verschillende soorten zonneboilers beschikbaar. Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Zorg dat je het juiste type systeem installeert dat bij je behoefte en je huis past. In Nederland wordt water veelvuldig verwarmt door gas, door middel van cv-ketels. Nederland wilt echter het gasverbruik drastisch verlagen en heeft als doel om huishoudens gasvrij te maken. Een zonneboiler kan hierdoor een goede oplossing zijn naast het gasloos koken.

Zonne-airconditioning

Het lijkt een beetje vreemd om de warmte van de zon te gebruiken voor het koeler maken van je huis. Toch kan het. Het principe is hetzelfde als bij een zonneboiler.

Het is een goed alternatief voor een gewone airconditioning. Een airco verbruikt namelijk heel veel energie. Dit kan je op maandelijks niveau dus veel geld kosten. Het gebruik van een zonne-airconditioning kan je geld besparen, maar maakt je energieverbruik ook duurzamer. Tijdens een warme dag gebruik je de warmte van de zon om je huis te koelen.

Powerwall van Tesla

We kennen Tesla vooral van de elektrische auto’s, maar dit merk produceert meer duurzame oplossingen voor het dagelijkse leven. De Powerwall van Tesla is te vergelijken met een oplaadbare batterij. Dit is in principe geen hernieuwbare energie. Toch kan het als een duurzaam hulpmiddel worden gebruikt.

Deze batterij kan namelijk worden opgeladen door zonnepanelen wanneer er veel zon is, maar weinig energieverbruik. De opgeslagen stroom kan worden gebruikt tijdens momenten dat er weinig zon is. Ook kan de Powerwall worden gebruikt voor het opladen van een elektrische auto. Hier is namelijk in korte tijd veel energie voor nodig. Wanneer de auto is opgeladen, kunnen de zonnepanelen de Powerwall weer opladen totdat de batterij vol is.

De Powerwall heeft dus de eigenschap om een belangrijk obstakel van de duurzame energiebronnen te elimineren: de schommelingen in het winnen van energie. In een duurzaam huis is een grote batterij dus zeker een welkome aanvulling op het systeem.

Andere oplossingen

Heb je voor deze oplossingen geen geld of ruimte? Dan kun je altijd nog overstappen naar een groene stroomleverancier. Veel stroomaanbieders bieden stroom aan die niet echt groen is. Zij kopen certificaten in van andere landen waardoor ze het als groen mogen verkopen, terwijl het in werkelijkheid geen echt groene stroom is. Op zoek naar echt groene stroomaanbieders? Bekijk ze meteen bij echt-groene-stro.

10 manieren om je keuken duurzamer te maken

De milieuvriendelijke keuken begint natuurlijk met biologisch eten, maar daar houdt het niet op. In een gezonde keuken is het ook belangrijk om het voedsel op een energiezuinige manier te bereiden, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen te gebruiken, apparatuur gemaakt van duurzame materialen te hebben en geen giftige chemicaliën te gebruiken. Gelukkig is het maken van de juiste keuzes voor je gezondheid ook goed voor de portemonnee en het milieu. Met de volgende 10 eenvoudige tips kun je lekkere maaltijden bereiden in je eigen keuken die niet/minder schadelijk zijn voor het milieu.

 1. Koop spullen die niet breken

Kies bewust voor kookgerei en keukenspullen die de tand des tijds kunnen doorstaan. Een goedkope pan met een anti-aanbaklaag zal snel kapot kunnen gaan. Deze pannen hebben vaak een korte levensduur. Ga daarvoor in de plaats voor roestvrijstalen of gietijzeren pannen. Het is een investering, maar de pannen kunnen generaties lang meegaan. Kies ook voor stevig kookgerei in plaats van voor het goedkope. Messen van hoge kwaliteit kun je met de hand slijpen. Ook kun je goede handdoeken gebruiken en wasbare vaatdoeken van hoge kwaliteit.biologische producten

Hou hierbij in je achterhoofd dat je voorkeur sterk is beïnvloed door onze consumptiemaatschappij. We willen altijd maar nieuwe dingen kopen en zijn onze eigen kritische mening hierin verloren. Probeer niet te makkelijk mee te gaan met het ‘gewone’, maar kijk kritisch of hetgeen wat je gewend bent wel zo gewoon is. Goede voorbeelden hiervan zijn: keukenpapier, niet-wasbare vaatdoeken en plastic verpakken van voedsel. Ook zijn we geneigd om sneller iets nieuws te kopen in plaats van het oude te herstellen of repareren.

Wanneer je een nieuw product nodig hebt die een andere functie heeft dan je bestaande apparaten, kies er dan eens voor om het tweedehands te kopen. Zo geef je een afgedankt product een nieuw leven.

 1. Kies voor elektrisch in plaats van voor gas

Een groot deel van de elektriciteit in Nederland wordt nog steeds opgewerkt door elektrisch kokenkolencentrales. Daarnaast zijn veel Nederlandse huishoudens afhankelijk van gas, terwijl de gaskraan langzaam wordt dichtgedraaid. Gas is een niet-hernieuwbare energiebron. Gas komt uit de aarde en de aarde en de gasbel is eens op. Het verbranden van gas is niet erg milieuvriendelijk. Het belangrijkste argument is momenteel echter dat het winnen van gas in Nederland grote gevolgen heeft voor de bewoners uit de omgeving.

Overweeg daarom nu al om over te stappen op elektrisch koken in plaats van op gas. Wanneer je een nieuwe keuken gaan installeren of je huidige gasfornuis kapot is, koop dan een elektrisch fornuis. Het is even wennen om te koken op elektrisch, maar daarna doet het niet onder voor koken op gas. Bovendien bespaar je zo geld op de energierekening, want elektra is goedkoper dan gas.

 1. Zorg voor je apparaten

Een energiezuinig apparaat kan je veel geld besparen. Ze zijn vaak iets duurder in de aankoop, maar besparen je juist geld op de energierekening. Daarnaast is het natuurlijk beter voor het milieu als je minder energie verbruikt in plaats van meer. Probeer hier op te letten wanneer je een nieuw apparaat koopt.

Je hoeft dus niet meteen op je fiets te springen om je apparaten te vervangen. Wacht totdat een apparaat aan vervanging toe is. Wellicht dat je het apparaat nog kan repareren. Dit is altijd beter dan vervangen. Het productieproces en het transport van het nieuwe apparaat is namelijk niet erg milieuvriendelijk.

Ga bij het kopen van nieuwe apparaten niet voor groot, groter, grootst, maar kies het apparaat wat bij jou past. Een grote koelkast kost meer energie op te koelen, terwijl je de extra ruimte misschien helemaal niet nodig hebt. Hetzelfde geldt voor een grote wasmachine of oven.

 1. Kook energiezuinig

Er zijn veel manieren om energiezuiniger te koken. Deze manieren kosten geen extra moeite of tijd, maar alleen een andere mindset. Voorverwarmen is bijvoorbeeld een term uit de prehistorie. Er gaat dan veel warmte verloren, terwijl moderne ovens erg snel opwarmen. Probeer de oven juist optimaal te gebruiken.

Probeer ook vaker deksels op de pannen te gebruiken. Dan kookt of gaart de inhoud veel sneller en beter en kan het vuur omlaag.

Gebruik ook de pit en de pan die past bij je gerecht. Je kunt een eitje beter koken in een klein pannetje op een klein vuur/kookplaatje. Dan kookt het namelijk sneller en heb je minder water nodig.

Je kunt ook snelkookpannen gebruiken om energie te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan een rijstkoker. Dan heb je perfecte rijst zonder omkijken, terwijl je relatief weinig energie verbruikt.

Wanneer je water nodig hebt om bijvoorbeeld rijst, pasta of aardappels te koken, kun je het water opwarmen in de waterkoker. Dit gaat veel sneller en efficiënter dan op het fornuis.

 1. Kook lekker zelf

Probeer het eten van voorbereid voedsel te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan magnetronmaaltijden, zakjes, pakjes en bevroren voedsel.

Er is veel energie gebruikt om voedsel goed te houden of te bevriezen, terwijl vers vaak veel lekkerder is. Dan weet je bovendien precies wat je eet en wat erin zit. Dan kun je kiezen voor maaltijden zonder E-nummer, conserveringsmiddelen, kleurstoffen en andere chemische stoffen. Ook kun je dan gemakkelijk kiezen voor producten die in Nederland zijn verbouwd en geproduceerd.

Je kunt zelfs een stap verder gaan door zelf verbouwde producten te eten. De voedselresten (schillen, pitten, koffiedik, enzovoort) van het koken kun je vervolgens op je eigen composthoop gooien of aan je eigen dieren geven.

 1. Koop lokaal

Appels uit Chili, boontjes uit Kenia, Avocado’s uit Costa Rica, kiwi’s uit Nieuw-koop lokaalZeeland. We leven in een geglobaliseerde wereld. Steeds meer producten in de supermarkt worden ver van Nederland geproduceerd. Het product heeft een lange afstand afgelegd om bij jou op je bord te komen. Deze reis is zeer vervuilend voor het milieu, want deze wordt vaak met het vliegtuig, vrachtwagen en containerschip afgelegd.

Bovendien zijn er in Nederland en Europa regels wat betreft het gebruik van schadelijke pesticiden. In landen buiten Europa zijn deze regels vaak een stuk zwakker, waardoor jouw boontjes zeer schadelijke stoffen kunnen bevatten. Dit is niet alleen schadelijk voor de gezondheid van jezelf en je gezin, maar ook voor het milieu in het land waar de boontjes zijn geproduceerd.

Probeer dus producten te kopen die in Nederland en omgeving zijn geproduceerd. Probeer je bovendien te richten op seizoensgroente. De producten van lokale producten is een stuk minder schadelijk voor het milieu.

 1. Koop in bulk.

Probeer in bulkverpakkingen te verkopen, maar zorg ervoor dat je alles gebruikt wat je koopt. Door producten die lang houdbaar zijn in bulk te kopen, weet je zeker dat je ze zult gebruiken.

Producten in bulk hebben vaak minder verpakkingen nodig, waardoor het minder schadelijk is voor het milieu. Vaak betekent dit ook een besparing in je uitgaven.

Je kunt ook in bulk koken. Dan zal je relatief per maaltijd minder energie gebruiken. Het eten kan je bewaren in bakjes in de koelkast en diepvries. Lekker makkelijk en efficiënt. Dit bereid voedsel zal dan minder snel bederven.

 1. Verspil niet

In de keuken wordt ontzettend veel verspild. Probeer dit te verminderen. Koop hetgeen wat je gaat gebruiken. Probeer ook minder producten te kopen die snel kunnen bederven. Wanneer iets dreigt te bederven, kun je er soep of een sapje van maken.

Dit geldt ook voor plastic. Koop producten die niet in een onnodige verpakking zitten en neem je eigen tassen mee bij het boodschappen doen.

Wanneer je te veel hebt gekookt, is dit helemaal niet erg. Bewaar het dan in bakjes en glazen potten.

Het afval wat je wel produceert, kun je op je composthoop leggen. Of misschien is er een dier in de buurt wat het eet. Varkens, koeien en paarden eten graag restjes van het koken. Het afval wat wel overblijft, kun je recyclen. Zo verminder je letterlijk jouw ecologische voetafdruk.

 1. Gebruik natuurlijk schoonmaakmiddelen

Schoonmaakmiddelen zitten barstensvol chemische middelen die helemaal niet goed zijn voor het milieu of de gezondheid van jezelf en je gezin. Dit is eigenlijk raar, want je kunt heel makkelijk zelf je schoonmaakmiddelen gebruiken. Gebruik hierbij bijvoorbeeld bicarbonaat of schoonmaakazijn. Deze natuurlijke producten werken net zo goed, maar zijn niet schadelijk voor het milieu.

 1. Recycle ook spullen

Wil je graag een nieuwe keuken, nieuwe meubels of nieuwe apparaten? Probeer dan eerst een tweedehands product te vinden. Deze blijven vaak veel steviger te zijn dan nieuwe producten. Bovendien geef je een oud product een nieuw leven. Super goed voor het milieu.

Veel succes, veel plezier en … eet smakelijk!

Duurzame apparaten voor thuis

Een gemiddeld huishouden veroorzaakt meer vervuiling dan een gemiddelde auto. Dit komt doordat een groot deel van de energie die we thuis verbruiken afkomstig is van vervuilende energiecentrales, zoals kolencentrales. Deze centrales verbranden fossiele brandstof om elektriciteit te winnen. Dit veroorzaakt natuurlijk enorme luchtvervuiling in ons land, draagt bij aan smog en zure regen en is een belangrijke veroorzaker van het broeikaseffect. Een beter milieu begint dus bij het gebruiken van groene energie. Daar blijft het niet bij. Er zijn namelijk ook verschillende manieren waarop je energie kan besparen. Hier hoef je weinig voor te doen. Je moet met name de juiste keuzes maken.

Energie besparen bespaart ook geld. Door apparaten te gebruiken die efficiënt energie gebruiken, kun je jaarlijks vele honderden euro’s aan energiekosten besparen. Ook kun je je apparaten efficiënter gebruiken en de levensduur van je apparaten verlengen door slim gebruik.

Hoe kun je energiezuinige apparaten kopen?

Een goed begin is ervoor te kiezen om energiezuinige apparaten aan te schaffen.led lampje Dit betekent niet dat je alle niet-zuinige apparaten meteen dient te vervangen. De productie van nieuwe apparaten is namelijk ook vervuilend voor het milieu. Nee, wanneer een apparaat aan vervanging toe is kun je deze het beste vervangen met de meest zuinige oplossing.

Aan de buitenkant zie je vaak geen verschil, maar de verschillen in efficientie en energieverbruik zijn vaak groot. Hoe energiezuiniger het apparaat, hoe minder het kost om het apparaat te gebruiken. Bij een apparaat dat je niet veel gebruikt, lijkt dit wellicht niet veel uit te maken. Zoals bijvoorbeeld bij een mixer of keukenmachine. Een koelkast, wasmachine, afwasmachine of kookplaat gebruik je echter redelijk veel. Een energiezuinig apparaat kan je dan honderden euro’s per jaar aan energieverbruik besparen.

De volgende stappen kunnen je helpen bij het winkelen voor energiezuinige apparaten.

 • Selecteer de juiste maat en stijl. De maat dient te passen in de ruimte in je huis. Ga niet voor groot, groter, groots. Kies voor de afmeting die bij jouw past. Hoe groter de koelkast, oven, diepvries of wasmachine, hoe meer energie het apparaat nodig heeft. Wanneer dit niet nodig is, hou het dan klein en compact.
 • Neem zowel de aanschafprijs als de kosten voor het geschatte energieverbruik in overweging bij de keuze van het merk en het model. Duurdere apparaten die energiezuiniger zijn, zijn uiteindelijk wellicht goedkoper dan goedkopere apparaten.
 • Informeer naar aanbiedingen of subsidies voor energiezuinige apparaten. Deze stimuleringsprogramma’s worden vaak aangeboden om kopers te stimuleren om duurzame apparaten aan te schaffen. Informeer hierover bij uw gemeente. Denk bijvoorbeeld aan subsidies voor isolatie, zonnepanelen, wateropvang, enzovoort.
 • Lees het etiket op het apparaat goed. Welke energielabel heeft het apparaat? Kies bij voorkeur voor het energielabel A+. De technologie is alsmaar in ontwikkeling. Er komen steeds weer apparaten op de markt die nog energievriendelijker zijn.
 • Stap af van gas. Ga je je oven of gasfornuis vervangen? Kies dan voor elektrisch. Er is een ontwikkeling gaande in Nederland dat huishoudens gasloos moeten worden en energiezuiniger. Dit is veel milieuvriendelijke, met name wanneer er groene energie wordt gebruikt.

Welke apparaten in het huis kun je gemakkelijk verduurzamen?

Er zijn een aantal apparaten in het huis die erg veel elektriciteit verbruiken. Hier valt dus veel te winnen. Welke apparaten zijn dit eigenlijk?

 1. Koelkast

De koelkast is een van de grootste energieverbruikers in de meeste huishoudens. Hij staat constant aan en moet steeds koelen. Er zijn enkele manieren om de efficiëntie van de koelkast eenvoudig te verbeteren.

 • Pas de temperatuur aan het seizoen aan. De temperatuurknop mag in de zomer hoger staan dan in de winter.
 • Zorg ervoor dat je koelkast en diepvries niet te groot is. Dan wordt er veel energie verbruikt om een ruimte te koelen die niet wordt gebruikt.
 • Zorg ervoor dat je vriesvak niet dichtvriest. Dan wordt er meer energie verbruikt. Wanneer er toch een dik pak ijs in de vriezer ligt, ontdooi de vriezer dan.
 • Wacht totdat het eten is afgekoeld voordat je het in de vriezer legt.
 • Houd de koelkast schoon, met name de ventilatie achterin de koelkast. Dit verhoogt de efficiëntie.
 • Controleer of het rubber in de deur goed is en goed sluit. Controleer hierbij of er geen voedsel tussen zit die de sluiting vermindert.
 • Plaats de koelkast niet in de zon of in de buurt van een verwarming. Dan moet de koelkast namelijk meer moeite doen om te koelen.
 • Een energiezuinige koelkast heeft een ontzettend groot effect op je energieverbruik, omdat de koelkast een grootverbruiker is.
 1. Fornuis

Natuurlijk zal je in een duurzaam huishouden kiezen voor een elektrisch fornuis. duurzame keukenOok bij het fornuis kunnen een aantal tips je helpen om energiezuinig het fornuis te gebruiken.

 • Gebruik het pitje die overeenkomt met de grote van de pan. Warmte gaat verloren en energie wordt verspild als de pit groter is dan de pan.
 • Gebruik deksels op pannen, zodat je op een lagere stand kunt koken.
 • Voorverwarmen is ouderwets en niet meer nodig. Ovens verwarmen tegenwoordig redelijk snel. Bovendien gaat er veel energie en warmte verloren aan voorverwarmen. Plaats het eten in de oven en verwarm dan pas de oven.
 • Kook de gerechten niet langer dan nodig. Wanneer het klaar is, zet dan het vuur uit en houd de deksel op de pan. Dan blijft het eten nog lange tijd goed warm.
 • Zorg ervoor dat de oven goed sluit.
 • Zet de oven enkele minuten voordat het gerecht klaar is al uit. De rest warmte heeft ook een effect.
 • De meest energiezuinige manier van koken zijn de zonne-ovens, waarover je hier meer leest.
 1. Wasmachine en droger

Een wasmachine staat in bijna elk huishouden. Ze verbruiken echter ook veel water. Kies voor een zuinige wasmachine. Dat bespaart je veel water. Wanneer je een nieuwe wasmachine koopt, koop geen machine die te groot is, maar juist eentje die bij jouw gebruik past.

Heb je daadwerkelijk een droger nodig? Kleding droogt redelijk snel en mooier wanneer je het goed ophangt. Een droger gebruikt namelijk erg veel energie, terwijl het geen noodzakelijk apparaat is.

Kies voor tweedehands of refurbished

Voor een koelkast of andere energie-intensief apparaat zoals een wasmachine kan het schelen om de nieuwste versie te kopen. Deze zijn vaak veel zuiniger in energie. Een nieuwe of oude telefoon maakt niet heel veel uit qua energieverbruik. Kies daarom voor kleinere apparaten zoals laptops, tablets of telefoons voor refurbished. Benieuwd naar refurbished aanbieders?

En kies voor meubels bijvoorbeeld voor tweedehands of vintage meubels.

Wat zijn de belangrijkste doelen van duurzaamheid?

Duurzaamheid. We kennen allemaal het woord en horen er regelmatig over. Er zijn verschillende mensen die zich met duurzaamheid bezighouden. Het netwerk van professionals die zich bezighouden met duurzame ontwikkeling, handelt en werkt wereldwijd.

‘Duurzaamheid’ als beleidsthema is ontstaan na de conferentie van de Verenigde Naties over duurzame ontwikkeling in 2012. Tijdens deze bijeenkomst zijn een aantal doelen besproken. Deze doelen zijn onderdeel van de Millennium Development Goals (MDG) die zich richten op het terugdringen van armoede in de wereld, maar ook erkennen dat er meer te doen is. Uiteindelijk is er een lijst opgesteld met 17 onderwerpen waar men zich op ging richten, en waarvan duurzaamheid één onderwerp is. Deze onderwerpen omvatten onder andere het volgende:

 • Een einde maken aan armoede en honger in de wereld.vn duurzaamheid
 • Een beter niveau van onderwijs en gezondheidszorg, met name wat betreft waterkwaliteit (schoon drinkwater) en sanitaire voorzieningen.
 • Het behalen van gendergelijkheid.
 • Duurzame economische groei en bevordering van banen en sterkere economieën.
 • Al het bovenstaande en meer, terwijl het de gevolgen van klimaatverandering, luchtvervuiling en andere omgevingsfactoren aanpakt die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, het levensonderhoud en het leven van mensen.
 • Duurzaamheid en een gezonde leefomgeving (te land, te zee en in de lucht).
 • Ten slotte erkende men dat het concept van de natuur bepaalde rechten en plichten heeft; dat mensen rentmeesterschap hebben over de wereld en het belang van het vooropstellen van mensen bij het oplossen van de bovengenoemde mondiale problemen door beheer van het milieu en van consumptie. Bijvoorbeeld het verminderen van verpakking, het ontmoedigen van voedselverspilling en bevordering van het gebruik van recycleerbare materialen.

Geschiedenis van duurzaamheid

Al eeuwen is de mens een consument. We zijn niet meer het type mens dat jaagt en verzamelt en dus gebruikt wat hij zelf bij elkaar haalt. Een jager en verzamelaar gebruiken de grondstoffen of hulpstoffen voor een korte tijd en verhuizen dan naar een andere locatie. Hierdoor was er ruimte voor het herstellen van de natuur en ontstond er geen overschot. Toen de mens zich permanent ging vestigen op bepaalde plekken, ontstond er ruimte voor het bij elkaar verzamelen van een overschot. Er was geen sprake meer van tijdelijke nederzettingen, maar van dorpen die steden werden en die het milieu steeds meer negatief zouden beïnvloeden. Beetje bij beetje ontstond de consumptiemaatschappij. We kochten en verkochten en verzamelden een voorraad in onze huizen.vervuiling

Er zijn periodes geweest waarbij het milieu de mensen ertoe dwong om te veranderen. Denk bijvoorbeeld aan de groei van de wereldpopulatie. Dit dwong de mens ertoe om een nieuwe woonplek te zoeken waarbij het milieu hun leven beter zou ondersteunen. Er was geen sprake van een duurzaam leven. Zelfs eeuwen geleden begreep de mens dat de aarde, de bodem waarop men leefde, een bepaalde maximale vruchtbaarheid had. Ze begrepen dat de aarde ook periodes van rust nodig had om te herstellen en ze wisten dat de bodem uitgeput kon raken.

Wanneer de samenleving een onvermogen heeft om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden, stortten ze historisch gezien in. Vaak gaat het om het onvermogen om duurzamer om te gaan met het milieu. Bijvoorbeeld het introduceren van niet-lokale soorten waardoor het ecosysteem ernstig wordt verstoord, het grootschalig kappen van bomen en ontbossing, het niet aanpassen aan de natuurlijke schommelingen van het klimaat, enzovoort. We zijn ons in de moderne wereld ervan bewust dat de mens de schade toebrengt aan het milieu. Er is een culturele verandering nodig om een verandering teweeg te brengen. Meestal gaat het erom dat de mens zich aan moet passen. Maar is de mens bereid zich aan te passen aan het milieu?

Al in de Renaissance en de Verlichting uitten filosofen hun bezorgdheid over overbevolking. Ze werden niet serieus genomen. Men zag nog niet de noodzaak van dit soort denken. Totdat de wereldbevolking met name in de 20e eeuw hard steeg. Dit was mede het gevolg van relatieve stabiliteit (politiek en economisch), minder oorlogen, economische vooruitgang (na de industriële revolutie), betere verdeling van de voedselproductie en een betere gezondheidszorg. De impact van deze economische groei en ontwikkeling wat betreft de kennis over het milieu kwam ook in de 20e eeuw naar voren. Vervuiling, milieuschade, ontbossing en fossielen brandstoffen werden gezien als schadelijk voor het milieu. Het leidde tot toenemende bezorgdheid over het milieu en het ecosysteem.

In 1945 werd UNESCO opgericht, als onderdeel van de Verenigde Naties. UNESCO houdt zich sindsdien bezig met het belang van de menselijke cultuur en het bevorderen van de wetenschap. De opdracht van UNESCO is vandaag de dag

het bijdragen aan de opbouw van vrede, het uitroeien van armoede, duurzame ontwikkeling en een intercultureel dialoog door middel van onderwijs, wetenschap, cultuur, communicatie en informatie”.

Tegen het einde van de 20e eeuw was het klimaat een goed verankerd onderwerp. We wisten in de jaren ’80 van de problemen van het broeikaseffect en de dunne ozonlaag. Ook realiseerden we ons dat sommige hulpbronnen (met name fossiele hulpbronnen) eindig waren. We dienden ons in te spannen om over te schakelen op andere, hernieuwbare energiebronnen. Dit is het sociale, economische en wetenschappelijke begin geweest van duurzaamheid.

Een duurzame toekomst

Het is nog niet duidelijk hoe een duurzame toekomst eruit zal komen te zien. De technologie is echter hard in beweging. Steeds weer komen er nieuwe technologieën op de markt die ons helpen bij het verduurzamen van ons leven. Denk bijvoorbeeld aan schone energie thuis en duurzame energie als alternatief op fossiele brandstof.

Sinds de jaren ’50 van de negentiende eeuw heeft de wereld een ongekende ontwikkeling doorgemaakt. In deze ontwikkeling is met name onze energiebehoeften enorm toegenomen. Deze energiebronnen raken op. Maar ook is er intensief landbouw gepleegd. Onze planeet zal waarschijnlijk nog meer onder druk komen te staan. Duurzaamheid gaat niet alleen om ons eigen leefmilieu, maar ook over de derdewereldlanden en het milieu in opkomende economieën. Het is van vitaal belang dat de gehele mensheid de overstap maakt van fossiele energie naar duurzame energie. Het gaat hierbij dus niet alleen om het milieu, maar ook om de energiebehoeften.

De onderwerpen waar de duurzaamheidssector zich mee bezighouden, zijn dus erg divers. Denk bijvoorbeeld aan:

 • De Fair Trade beweging die duurzame landbouwprojecten in ontwikkelingslanden aanmoedigen en ondersteunen. Hierdoor krijgen boeren een eerlijk loon voor hun producten zonder dat het milieu te veel schade wordt toegebracht.
 • Het overstappen op duurzame energiebronnen. Niet alleen in huishoudens, maar ook door de overheid en industrieën.
 • Een duurzame toekomst voor iedereen.
 • Het stimuleren van een bewustwording van de individuele voetafdruk op de aarde.

Zelfgemaakte natuurlijke schoonmaakproducten

Heb jij ook last van je ogen na het schoonmaken van de badkamer met chloor? Schoonmaakproducten bevatten vaak veel schadelijke, chemische stoffen die niet alleen slecht zijn voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid. In veel huizen worden deze chemische middelen gebruikt om de ruimtes waar men leeft schoon te maken. Dit is eigenlijk vreemd, want je kunt gemakkelijk zelf je schoonmaakmiddelen maken met natuurlijke middelen. Deze zijn niet schadelijk voor het milieu of je eigen gezondheid. Bovendien zijn deze zelfgemaakte middelen minder duur.

Onderschat niet het effect van chemische middelen op het riool, het milieu (de natuur) en de kwaliteit van het drinkwater. Dit veroorzaken we letterlijk zelf, door hetgeen wat we door de gootsteen spoelen.

Ik geef je hier graag veilige, alternatieve schoonmaakmiddelen voor thuis. Op deze manier kun je je eigen schoonmaakmiddelen maken met behulp van natuurlijk ingrediënten. Hierdoor kun je het gebruik van giftige stoffen in je huis minimaliseren en zelfs verwijderen.

De adviezen zijn niet gegarandeerd 100% veilig of effectief. Test het zelfgemaakte schoonmaakmiddel eerst op een klein, verborgen stukje. Wees altijd voorzichtig met de schoonmaakmiddelen en houd ze buiten het bereik van kinderen. Zorg er ook voor dat je ze goed etiketteert.

Natuurlijke huisgemaakte allesreiniger

Meng: ½ kop azijn, ¼ kop zuiveringszout en 2 liter water. Dit middel kun je overal voor gebruiken, met name voor de badkamer. Je kunt er ook citroensap aan toevoegen voor een frisse geur.

Een ander goed alternatief zijn natuurlijke vezeldoekjes. Deze doekjes verwijderen oppervlakkig vuil gemakkelijk. Een doek van goede kwaliteit kan jaren meegaan en is wasbaar.

Een natuurlijke luchtverfrisser

De luchtverfrissers die je koopt in de supermarkt maskeren de geuren, maar vullen ook je neusholtes met een onwenselijke geur waardoor je geen zin meer hebt om te ruiken. Natuurlijke luchtverfrissingsmiddelen absorberen en verwijderen juist de luchtjes. Er zijn verschillende natuurlijke mogelijkheden. Lees bijvoorbeeld deze natuurlijke luchtverfrisser blog.luchtverfrisser

 • Meng zuiveringszout of azijn met citroensap en zet het in kommetjes verspreid door het huis.
 • Kamerplanten helpen bij het verminderen van geurtjes in het huis. Sommigen zijn bovendien in staat om giftige stoffen te verwijderen.
 • Voorkom geuren van het koken door 1 eetlepel azijn in 1 kop water te laten koken op het fornuis. Geuren van vis of ui kunnen ook met azijn worden verwijderd.
 • Houd koffiedik op het aanrecht staan.
 • Vermaal een schijfje citroen om de geuren uit de afvalbak op te frissen.
 • Kook water met kaneel of andere specerijen op het fornuis.
 • Plaats kommen met geurige gedroogde kruiden en bloemen in de kamer.

Badkamer schimmelverwijderaar

Schimmel in de badkamer is een veelvoorkomend probleem. Schimmel kan bovendien serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken. Je kunt schimmel gemakkelijk op een natuurlijke manier verwijderen. Meng hiervoor een deel waterstofperoxide (3%) met twee delen water in een spuitfles. Spuit het middel op de schimmel. Wacht vervolgens tenminste een uur en spoel het af.

Tapijt verfrisser

Combineer 10-20 druppels van je favoriete essentiële olie met een kopjezuiveringszout en strooi dit middeltje royaal over je tapijt. Laat enkele uren zitten voordat je het eruit stofzuigt.

Tapijt vlekken verwijderaar

Meng twee gelijke delen van witte azijn en water met elkaar in een spuitfles. huis schoonmaken

Spuit direct op de vlek. Laat het een paar minuten intrekken en maak het schoon met een borstel of spons met warm zeepsop. Voor verse vetvlekken: strooi maïszetmeel op de plek en wacht 15 – 30 minuten voordat je het eruit stofzuigt. Voor een tapijtreiniger voor het zware werk: meng 1/4 kop zout, 1/4 kop borax en 1/4 kop azijn. Wrijf in het tapijt en laat het een paar uur zitten. Stofzuig het tapijt daarna.

Citroenen zijn een perfect ingrediënt om je huis fris te houden.

 1. Wrijf een schijfje citroen over een snijblok om bacteriën te verminderen.
 2. Gooi een halve citroen in je vuilnis om het fris te laten ruiken.
 3. Gebruik citroensap in het schoonmaakmiddel om verkleurd keukengerei te reinigen.
 4. Verwijder krassen op meubels of marmeren tafelbladen.

Reiniger voor keramische of glazen kookplaten

Het dagelijks reinigen van de (elektrische) kookplaat kan eenvoudig worden uitgevoerd met een mengsel van zeep en water of azijnspray. Om vastzittend voedsel te verwijderen, bevochtig je het gebied met warm zeepwater en strooi je er zuiveringszout over. Dek het af met een vochtige handdoek en laat een half uur staan. Veeg vervolgens af met een schone, vochtige doek. Gebruik een siliconenspatel om voedsel losser te maken. Zorg ervoor dat je alle resten verwijdert, want anders koekt het aan.

Snijplankreiniger

In een houten snijplank kunnen geurtjes en restjes blijven zitten. Deze kun je effectief verwijderen met een natuurlijk middel. Wrijf een schijfje citroen over de houten snijplank om het oppervlak te desinfecteren. Voor hardnekkige vlekken knijp je wat van het citroensap over de plank en laat je het 10 minuten intrekken. Vervolgens veeg je het af.

Vlekkenverwijderaar uit kleding

Verschillende soorten vlekken reageren beter op verschillende soorten vlekken uit kledingvlekkenverwijderaars. Pure azijn kan worden gebruikt voor veel voedselvlekken, maar ook voor zweet en ingetrokken vlekken. Spuit de vlek gewoon grondig in voor het wassen. Een 1: 1 oplossing van water en waterstofperoxide kan worden gebruikt om vlekken van gras en vele voedselvlekken te weken.

Koffie- en theevlekken

Verwijder vlekken van koffie of thee door azijn op een spons aan te brengen en de vlekken van de kleding af ​​te vegen. Om een ​​waterkoker, ketel of een koffiezetapparaat te reinigen, voeg je 2 kopjes water en 1/4 kop azijn toe. Breng dit aan de kook en laat het afkoelen. Veeg de vlekken af met een schone doek en spoel het apparaat grondig met water.

Afwasmiddel

De fosfaten in afwasmiddelen voeden algen, die zuurstof wegnemen in het water. Fosfaatvrije wasmiddelen uit de supermarkt zijn op zich niet schadelijk. Een alternatief is om vloeibare zeep te gebruiken. Voeg 2 of 3 eetlepels azijn toe aan het warme zeepwater voor de zware afwasklussen. Of gebruik een natuurlijke zeep op basis van citrusvruchten. Deze alternatieven schaden het milieu aanzienlijk minder.

Afvoer schoonmaker

Heb je een verstopte of stinkende afvoer? Voor het reinigen van een licht verstopte afvoer, meng 1/2 kop zout met 2 liter water. Verwarm het middel (maar breng niet aan de kook) en giet het in de afvoer. Voor een sterkere reiniging giet je ongeveer 1/2 kopje zuiveringszout in de afvoer en vervolgens 1/2 kopje azijn. De resulterende chemische reactie kan vetzuren afbreken tot zeep en glycerine, waardoor de verstopping in de afvoer kan wegspoelen. Giet na 15 minuten kokend water in de afvoer om de restjes te verwijderen.

Wees voorzichtig met mengsels en heet water bij niet-metalen afvoeren. Gebruik deze methode niet na het proberen van een commerciële afvoerontstopper – de azijn kan reageren met de chemische ingrediënten van de afvoerontstopper en gevaarlijke dampen creëren.

Eenvoudige tips om je huis duurzamer te maken

Wil je je huis duurzamer maken? Goed plan. Dit hoeft niet zoveel geld te kosten als veel mensen denken. Er zijn eenvoudige tips die niets kosten, maar je zelfs geld zullen besparen. Bovendien verminder dan de impact die jouw huishouden heeft op het milieu. Wil je weten hoe?

Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen.

Omarm de zon wanneer dat nodig is

In de zomer is de warmte van de zon je vijand om de temperatuur in je huis te bewaren. In de winter is deze warmte juist je vriend. Zorg dat je dit goed regelt.

In de zomer is het prettig om een koele temperatuur in je huis te hebben. Je kunt dit krijgen door de gordijnen aan de zonkant dicht te houden en een tocht door je huis te creëren. Ook is het aan te raden om een goede zonwering te hebben. Dan blijft je huis overdag en ’s nachts cool, wat energie bespaart aan airconditionings en ventilatoren.zonne-energie

In de winter is het juist koud in huis. De zon is dan je vriend, want het zonlicht kan extra warmte geven. Zet de gordijnen lekker open. Ventileer slim, zonder te veel kou het huis in te laten. Dubbele beglazing kan helpen om de warmte langer in het huis vast te houden.

Door dit goed te regelen, ben je minder afhankelijk van apparaten om je huis te koelen of te verwarmen. Dat is altijd goed voor het milieu.

Bedien de thermostaat slim

Het kan je veel geld besparen wanneer je je thermostaat slim bediend. Een graad minder op de meter, kan je al snel 10% aan energiekosten besparen. Wanneer je het koud hebt, kies er dan voor om meer kleding te dragen. Koop ook goede, warme pantoffels en leg een lekker fleece deken naast je bank. Zorg ook dat je warm in bed kunt liggen, met lekkere dikke dekens.

Een ander veelgemaakte fout is dat het huis wordt verwarmd wanneer er niemand is. Zet de thermostaat pas aan wanneer je thuiskomt. Je komt uit de kou, dus je huis voelt al lekker warm aan. Wanneer de temperatuur stijgt, is dit prettig. Het is dus niet nodig om je huis enige tijd van tevoren al voor te verwarmen.

Zorg daarnaast voor goede isolatie. Je kunt je huis veel verwarmen, maar wanneer de warmte gemakkelijk wegglipt blijf je stoken. Denk bijvoorbeeld aan dubbele begrazing, deuren dichthouden, geen brievenbus gat in de voordeur, ramen dicht en beperkte maar voldoende ventilatie.

En ’s avonds lekker met een warme kop thee of warme chocolademelk, onder een dekentje voor de televisie zitten. Lekker behaaglijk.

Controleer op tochten

Ontzettend veel energie van het verwarmen van je huis kan verloren gaan door tocht. Bijvoorbeeld door open deuren, onder de deur langs, door de brievenbus in de voordeur en natuurlijk door ventilatiegaten en ramen.

Controleer dit aan het begin van de winter en dicht de gaten waardoor tocht komt. Dan blijf je warmer gedurende de koude winterdagen.

Kies voor LED-verlichting

Helemaal als je dit nog niet hebt gedaan. Wanneer er een gloeilamp peertje kapot led verlichtingis, vervang deze dan door een spaarlamp of door een LED-lamp. Deze lampen zijn een stuk duurzamer. Dit bespaart je dus op de energierekening.

Qua verlichting kun je ook kiezen voor lichtsensoren, met name voor buitenverlichting. Deze gaat dan aan wanneer er iemand naar binnen wil. Dit is overigens ook een hele goede manier om inbrekers af te schrikken.

Duurzaam in de tuin

Ook in je tuin of op je dakterras kun je duurzaam bezig zijn. Je kunt bijvoorbeeld regenwater of het water uit je regenpijp opvangen in een waterton. Water is namelijk een kostbaar goed. Dit water kun je gebruiken om de planten water te geven. Wanneer je ambitieus bent, kun je dit water ook gebruiken om bijvoorbeeld je toilet mee door te spoelen.duurzaam in tuin

Je kunt ook verder gaan in je tuin en op je balkon. Je kunt namelijk gemakkelijk je eigen groente en fruit verbouwen. Je hoeft hier geen boer voor te worden. Enkele plantjes maken al een verschil. Of bijvoorbeeld kruiden in plantenpakken op je terras of je balkon. Dit is niet alleen lekker, maar ook eco-vriendelijk. Bovendien is dit een leuke manier om je kinderen wat bij te leren.

Of kies voor een fruitboom in je tuin. Hier kun je jam, moes en taarten van maken waar je heel de winter van kunt genieten.

Ruimte hoeft hierbij geen issue te zijn. Tegenwoordig zijn verticale tuinen ook erg populair. Dan groeien de planten verticaal.

Wanneer je je eigen tuin hebt, kun je je groenafval verzamelen op een composthoop voor eco-vriendelijke bemesting.

Repareer, hergebruik en recycle

In onze huidige consumptiemaatschappij zijn we erg gericht op nieuwe dingen kopen. Maar waarom eigenlijk? Probeer je af te zetten van dit rare idee wat in onze maatschappij zit vervlochten. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om dingen te repareren, her te gebruiken of te recyclen. Het gaat allemaal om een keuze en je eigen gedrag op onze planeet.

Zo krijgen afgedankte producten een nieuw leven. Met recyclen zijn Nederlanders al langer bekend. Groenafval kun je zelf in je tuin gebruiken. Glazen potten kun je ook gemakkelijk gebruiken als bewaarpotten of als potten voor je jams en moesjes.

Wanneer je veel hergebruikt of repareert, zal je natuurlijk nog steeds afval hebben. Het rest glas en het plastic kun je recyclen, maar probeer ook zo min mogelijk plastic te verzamelen. Zo kun je eigenlijk heel makkelijk beheren hoeveel afval je daadwerkelijk produceert. Hoe minder, hoe beter.

Andere afgedankte producten die nog goed zijn, kun je naar een tweedehandswinkel of kringloopwinkel brengen. Zo kan ook dit nog een tweede leven krijgen.

Het is trouwens ook een goede methode om te consuminderen. Dan kies je ervoor om minder te kopen, maar juist hetgeen te gebruiken wat je al hebt.

Dat is eigenlijk heel makkelijk, denk je niet? Probeer het maar eens. Dan is jouw bijdrage aan een beter milieu.

2019 update: Wil je ook zo duurzaam mogelijk internetten? Installeer dan de Chrome of Firefox extensie TreeClicks. Zij planten bomen wanneer je shopt bij een van de meer dan 50.000 aangesloten shops zoals Bol.com en Coolblue.