duurzaam huis

7 manieren om je huis van stroom te voorzien met hernieuwbare energie

Tenzij je erg rijk bent, zoek je waarschijnlijk regelmatig naar manieren om geld te besparen. Een van de beste manier om tegenwoordig elke maand te besparen, is door over te stappen op hernieuwbare energiebronnen. Dus geen energie van de energiecentrale, maar juist zelf energie opwekken.

Naast eenvoudige tips om je huis duurzamer te maken, hierbij 7 manieren om je huis te voorzien van groene stroom.

Stap thuis af van stroom, bespaar geld en help het milieu

Door zelf met hernieuwbare energiebronnen je huis te voorzien van energie, kan je je energierekening gemakkelijk verlagen of zelfs helemaal geen energierekening meer krijgen. Het vergt slechts een investering om nu en in de toekomst minder afhankelijk te zijn van anderen voor je energie. Bovendien zijn er tegenwoordig verschillende manieren om subsidies te krijgen of een belastingvoordeel te ontvangen wanneer je hernieuwde energiebronnen installeert. Graag deel ik 7 manieren waarmee jij je huis van duurzame energie kunt voorzien.

Zonnepanelen

Dit is in Nederland de meest gebruikt en de meest voor de hand liggende zonne-energie thuismethode om groene stroom zelf op te wekken. Zonnepanelen liggen meestal op het dak van een huis of schuur, maar je kunt ze ook in je tuin installeren. Afhankelijk van het energieverbruik van je huishouden, zou een paar vierkante meter aan zonnepanelen genoeg zijn om je huis te voorzien van stroom.

Een zwakte van zonnepanelen is natuurlijk dat er alleen stroom wordt opgewekt wanneer de zon erop staat. Wanneer je toch stroom nodig hebt terwijl er niet genoeg zon is, kun je stroom van het elektriciteitsnet afnemen. Je kunt dan natuurlijk ook kiezen voor een tweede vorm van duurzame energie opwekken, om tijdens momenten van weinig zon je energie uit een andere duurzame bron op te wekken.

Er zijn steeds weer nieuwe ontwikkelingen in het opwekken van duurzame energie. Men praat bijvoorbeeld over fietspaden en wegen die tegelijkertijd zonne-energie opwekken. Maar er zijn ook dakpannen in ontwikkeling die tegelijkertijd zonne-energie zouden kunnen opwekken.

Windmolens

Over het algemeen worden windmolens geplaatst in windmolenparken of in windenergie voor thuisgebieden waar er weinig mensen in de buurt van de windmolen wonen. In Nederland zijn er bijvoorbeeld windmolenparken in de Noordzee en de Waddenzee. Dit voorkomt dat er sprake is van horizonvervuiling of geluidsoverlast door windmolens. Windmolens zijn erg hoog, waardoor ze erg zichtbaar zijn op een lange afstand. Niet iedereen kan dit waarderen. Ook kunnen de wieken veel geluid maken, wat overlast kan geven voor omwonenden.

Toch geeft windenergie veel meer voordelen. Windenergie is namelijk stabieler dan zonne-energie. Daardoor kan een windmolen eenvoudig in het grootste deel van je energiebehoefte voorzien. Windmolens kunnen in verschillende maten worden gekocht en worden geplaatst op je terrein.

Zonne-oven

Misschien ben je er nog niet klaar voor om je gehele huis te voorzien van groene energie. Een zonne-oven kan een goed alternatief zijn. In een zonne-oven kan je je voedsel passief opwarmen met behulp van zonne-energie. Dit is ook een goede oplossing voor het duurzaam koken op vakantie. Of wanneer er een stroomstoring is.

Waterkracht

In Nederland zal dit niet snel werken. Toch is het op wereldniveau een belangrijke manier van het opwekken van duurzame energie. Bij waterkracht als energiebron wordt de kracht van het water omgezet in energie. Dit gebeurt door middel van turbines die in een waterkrachtcentrale in een rivier worden geplaatst.

In Nederland komt deze manier van energie opwekken eigenlijk niet voor. We hebben wel veel rivieren, maar niet de ruimte om waterkrachtcentrales in de rivieren te bouwen. Daarnaast zijn de rivieren in Nederland een belangrijke transportroute voor schepen. Op wereldniveau is groene energie uit waterkracht een van de grootste vormen van het opwekken van groene energie. In Noorwegen, bijvoorbeeld, voorzien waterkrachtcentrales bijna het gehele land van groene energie.

De voordelen van waterkracht zijn enorm. Hydro-energie is zeer stabiel en altijd aanwezig. De centrale zal dus altijd uit dezelfde kracht kunnen putten voor het opwekken van energie.

Zonneboiler

Naast zonne-energie door middel van zonnepanelen, kun je de kracht van de zon ook op een andere manier gebruiken in je huis, namelijk door middel van zonneboilers.

Zonneboilers gebruiken de zon om een bepaalde hoeveelheid water op te warmen. Dit opgewarmde water kan vervolgens door de radiotoren stromen of uit de kranen in je huis stromen, zoals wastafels, in de keuken, de douche en in bad. Daardoor voorzie je je huis van warm water dat niet is opgewarmd door een boiler die op gas werkt, maar dat is opgewarmd door de zon.

Er zijn verschillende soorten zonneboilers beschikbaar. Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Zorg dat je het juiste type systeem installeert dat bij je behoefte en je huis past. In Nederland wordt water veelvuldig verwarmt door gas, door middel van cv-ketels. Nederland wilt echter het gasverbruik drastisch verlagen en heeft als doel om huishoudens gasvrij te maken. Een zonneboiler kan hierdoor een goede oplossing zijn naast het gasloos koken.

Zonne-airconditioning

Het lijkt een beetje vreemd om de warmte van de zon te gebruiken voor het koeler maken van je huis. Toch kan het. Het principe is hetzelfde als bij een zonneboiler.

Het is een goed alternatief voor een gewone airconditioning. Een airco verbruikt namelijk heel veel energie. Dit kan je op maandelijks niveau dus veel geld kosten. Het gebruik van een zonne-airconditioning kan je geld besparen, maar maakt je energieverbruik ook duurzamer. Tijdens een warme dag gebruik je de warmte van de zon om je huis te koelen.

Powerwall van Tesla

We kennen Tesla vooral van de elektrische auto’s, maar dit merk produceert meer duurzame oplossingen voor het dagelijkse leven. De Powerwall van Tesla is te vergelijken met een oplaadbare batterij. Dit is in principe geen hernieuwbare energie. Toch kan het als een duurzaam hulpmiddel worden gebruikt.

Deze batterij kan namelijk worden opgeladen door zonnepanelen wanneer er veel zon is, maar weinig energieverbruik. De opgeslagen stroom kan worden gebruikt tijdens momenten dat er weinig zon is. Ook kan de Powerwall worden gebruikt voor het opladen van een elektrische auto. Hier is namelijk in korte tijd veel energie voor nodig. Wanneer de auto is opgeladen, kunnen de zonnepanelen de Powerwall weer opladen totdat de batterij vol is.

De Powerwall heeft dus de eigenschap om een belangrijk obstakel van de duurzame energiebronnen te elimineren: de schommelingen in het winnen van energie. In een duurzaam huis is een grote batterij dus zeker een welkome aanvulling op het systeem.

Andere oplossingen

Heb je voor deze oplossingen geen geld of ruimte? Dan kun je altijd nog overstappen naar een groene stroomleverancier. Veel stroomaanbieders bieden stroom aan die niet echt groen is. Zij kopen certificaten in van andere landen waardoor ze het als groen mogen verkopen, terwijl het in werkelijkheid geen echt groene stroom is. Op zoek naar echt groene stroomaanbieders? Bekijk ze meteen bij echt-groene-stro.