Wil je je huis duurzamer maken? Goed plan. Dit hoeft niet zoveel geld te kosten als veel mensen denken. Er zijn eenvoudige tips die niets kosten, maar je zelfs geld zullen besparen. Bovendien verminder dan de impact die jouw huishouden heeft op het milieu. Wil je weten hoe?
Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen.
Omarm de zon wanneer dat nodig is
In de zomer is de warmte van de zon je vijand om de temperatuur in je huis te bewaren. In de winter is deze warmte juist je vriend. Zorg dat je dit goed regelt.
In de zomer is het prettig om een koele temperatuur in je huis te hebben. Je kunt dit krijgen door de gordijnen aan de zonkant dicht te houden en een tocht door je huis te creëren. Ook is het aan te raden om een goede zonwering te hebben. Dan blijft je huis overdag en ’s nachts cool, wat energie bespaart aan airconditionings en ventilatoren.
In de winter is het juist koud in huis. De zon is dan je vriend, want het zonlicht kan extra warmte geven. Zet de gordijnen lekker open. Ventileer slim, zonder te veel kou het huis in te laten. Dubbele beglazing kan helpen om de warmte langer in het huis vast te houden.
Door dit goed te regelen, ben je minder afhankelijk van apparaten om je huis te koelen of te verwarmen. Dat is altijd goed voor het milieu.
Bedien de thermostaat slim
Het kan je veel geld besparen wanneer je je thermostaat slim bediend. Een graad minder op de meter, kan je al snel 10% aan energiekosten besparen. Wanneer je het koud hebt, kies er dan voor om meer kleding te dragen. Koop ook goede, warme pantoffels en leg een lekker fleece deken naast je bank. Zorg ook dat je warm in bed kunt liggen, met lekkere dikke dekens.
Een ander veelgemaakte fout is dat het huis wordt verwarmd wanneer er niemand is. Zet de thermostaat pas aan wanneer je thuiskomt. Je komt uit de kou, dus je huis voelt al lekker warm aan. Wanneer de temperatuur stijgt, is dit prettig. Het is dus niet nodig om je huis enige tijd van tevoren al voor te verwarmen.
Zorg daarnaast voor goede isolatie. Je kunt je huis veel verwarmen, maar wanneer de warmte gemakkelijk wegglipt blijf je stoken. Denk bijvoorbeeld aan dubbele begrazing, deuren dichthouden, geen brievenbus gat in de voordeur, ramen dicht en beperkte maar voldoende ventilatie.
En ’s avonds lekker met een warme kop thee of warme chocolademelk, onder een dekentje voor de televisie zitten. Lekker behaaglijk.
Controleer op tochten
Ontzettend veel energie van het verwarmen van je huis kan verloren gaan door tocht. Bijvoorbeeld door open deuren, onder de deur langs, door de brievenbus in de voordeur en natuurlijk door ventilatiegaten en ramen.
Controleer dit aan het begin van de winter en dicht de gaten waardoor tocht komt. Dan blijf je warmer gedurende de koude winterdagen.
Kies voor LED-verlichting
Helemaal als je dit nog niet hebt gedaan. Wanneer er een gloeilamp peertje kapot is, vervang deze dan door een spaarlamp of door een LED-lamp. Deze lampen zijn een stuk duurzamer. Dit bespaart je dus op de energierekening.
Qua verlichting kun je ook kiezen voor lichtsensoren, met name voor buitenverlichting. Deze gaat dan aan wanneer er iemand naar binnen wil. Dit is overigens ook een hele goede manier om inbrekers af te schrikken.
Duurzaam in de tuin
Ook in je tuin of op je dakterras kun je duurzaam bezig zijn. Je kunt bijvoorbeeld regenwater of het water uit je regenpijp opvangen in een waterton. Water is namelijk een kostbaar goed. Dit water kun je gebruiken om de planten water te geven. Wanneer je ambitieus bent, kun je dit water ook gebruiken om bijvoorbeeld je toilet mee door te spoelen.
Je kunt ook verder gaan in je tuin en op je balkon. Je kunt namelijk gemakkelijk je eigen groente en fruit verbouwen. Je hoeft hier geen boer voor te worden. Enkele plantjes maken al een verschil. Of bijvoorbeeld kruiden in plantenpakken op je terras of je balkon. Dit is niet alleen lekker, maar ook eco-vriendelijk. Bovendien is dit een leuke manier om je kinderen wat bij te leren.
Of kies voor een fruitboom in je tuin. Hier kun je jam, moes en taarten van maken waar je heel de winter van kunt genieten.
Ruimte hoeft hierbij geen issue te zijn. Tegenwoordig zijn verticale tuinen ook erg populair. Dan groeien de planten verticaal.
Wanneer je je eigen tuin hebt, kun je je groenafval verzamelen op een composthoop voor eco-vriendelijke bemesting.
Repareer, hergebruik en recycle
In onze huidige consumptiemaatschappij zijn we erg gericht op nieuwe dingen kopen. Maar waarom eigenlijk? Probeer je af te zetten van dit rare idee wat in onze maatschappij zit vervlochten. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om dingen te repareren, her te gebruiken of te recyclen. Het gaat allemaal om een keuze en je eigen gedrag op onze planeet.
Zo krijgen afgedankte producten een nieuw leven. Met recyclen zijn Nederlanders al langer bekend. Groenafval kun je zelf in je tuin gebruiken. Glazen potten kun je ook gemakkelijk gebruiken als bewaarpotten of als potten voor je jams en moesjes.
Wanneer je veel hergebruikt of repareert, zal je natuurlijk nog steeds afval hebben. Het rest glas en het plastic kun je recyclen, maar probeer ook zo min mogelijk plastic te verzamelen. Zo kun je eigenlijk heel makkelijk beheren hoeveel afval je daadwerkelijk produceert. Hoe minder, hoe beter.
Andere afgedankte producten die nog goed zijn, kun je naar een tweedehandswinkel of kringloopwinkel brengen. Zo kan ook dit nog een tweede leven krijgen.
Het is trouwens ook een goede methode om te consuminderen. Dan kies je ervoor om minder te kopen, maar juist hetgeen te gebruiken wat je al hebt.
Dat is eigenlijk heel makkelijk, denk je niet? Probeer het maar eens. Dan is jouw bijdrage aan een beter milieu.
2019 update: Wil je ook zo duurzaam mogelijk internetten? Installeer dan de Chrome of Firefox extensie TreeClicks. Zij planten bomen wanneer je shopt bij een van de meer dan 50.000 aangesloten shops zoals Bol.com en Coolblue.